V.18

2008-11-03 @ 11:42:55

I lördags gick vi då in i v18. Tiden bara rusar iväg.

Vi har hunnit kika på barnvagn under denna veckan också. Och tror att vi kommit överens om vad vi vill ha :)

Det som väntar nu runt hörnet är en flytt som kommer ske senast den sista Januari och då blir det en massa mer att ordna med. Vi har ju ett barnrum vi ska inreda. Jag längtar såå till dess och jag hoppas att vi på ultraljudet nu den 14november kan se om det är en pojke eller en flicka. Jimmie har ångrat sig och vill inte veta men jag har stått fast vid att jag vill veta sedan jag blev gravid så nu får det vara så. Han får blunda i så fall o inte tjuvkika in i barnrumet om han inte vill få det avslöjat. Men så nyfiken som han är så vet jag ju hur bra det kommer gå 'tihi*

Vecka 18
Kroppen:
Vid den här perioden är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att utvecklingstakten för foster är relativt lika under denna period, efter vecka 23 kan de sedan växa i snabbare eller långsammare takt och då är det svårare att avgöra hur många dagar fostret är.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.

Dagens bild:

                                       


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0