v.31

2009-02-12 @ 21:50:17

Vecka 31 - 11 feb - 17 feb 2009

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.
Nu verkar det som att bekymmrena kommer.
Haft konstant ryggsmärta i en hel vecka, benen svullnar upp mer och mer pga vätska och mitt höger ben vill inte alltid som jag pga domningar. Inatt vaknade jag vid 04.00 och var klar vaken, hade problem att somna om igen.
Jag ska egentligen inte alls klaga för min graviditet har under 30 veckor inte alls obehagat mig. Men nu kommer en del krämpor och man kan inte låta bli att beklaga sig lite. Ryggen är det värsta. Man vaknar upp på morgonen och känner ingenting, men sedan hinner man inte sitta på bussen mer än 5min innan det börjar göra så fruktansvärt ont. När man sedan är på väg hem efter en hel arbetsdag så är det nära att tårarna kommer. Ligger just nu i sängen och skriver, men inte ens denna possitionen känns speciellt skön, vill skriva några snabba rader iaf och hålla er uppdaterade, men sen så är det kudden som gäller. Måste sova en massa om man ska orka med dagarna.

Kommentarer
♥ Malin säger:

Tyvärr var blodtrycket ytteligare lite högre nu =/ Men jag mår bra iaf. Och det är ju lätt att ringa förlossningen om något skulle hända!kram på dig på alla hjärtans dag =)

2009-02-14 @ 17:41:03
URL: http://malinannajosefine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0