v.25

2008-12-30 @ 17:33:25

Vecka 25
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.Bilderna är tagna i v24 (23+0) och idag är vi på v25 (24+0). Magen växer så det knakar och man känner sig mer och mer gravid. Kånkar runt hemma i Uppsala ihop med brorans tjej som ska föda 16januari och jämfört med det är man ju liten ;)


v.23

2008-12-18 @ 20:18:03

Vecka 23.
I magen:

Foster i vecka 23

Hudens pigment tillkommer och även om fostret ackumulerar kroppsfett så sitter huden löst, vilket ger fostret ett skrynkligt utseende. Det händer för att huden produceras snabbare än kroppsfettet. Fostret rör på fingrar, tår, ben och armar och det kan hända att kvinnan känner fosterrörelserna tydligt. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.

Om fostret föds nu finns det en liten chans att det överlever med kvalificerad experthjälp och chansen för överlevnad ökar nu för varje dag.

Mamma:

Ju närmare förlossningen du kommer desto svårare kan det bli att sova. Nattsömnen kan bli kort på grund av exempelvis täta urinträngningar, halsbränna och kramp i benen. Kanske ett varmt bad, en kopp örtte, lugnande musik eller en god bok kan hjälpa dig att somna lättare. En del läkare rekommenderar att kvinnan sover på sidan med en kudde mellan benen.

Tänk på att inte stressa eftersom det får din puls att öka. När din puls ökar så ökar också fostrets puls. Det kan märkas genom att barnet kan sparka. Prova avslappningsövningar eller vila för att lugna fostret.


 vikt.JPG langd.JPG

 600 gram

 22 cm
Pojke eller flicka?

2008-12-15 @ 22:10:04

Ultraljudet visade på att det är mest troligt att vi väntar en flicka. Men det är inte till 100% ännu så jag hittade ett roligt litet test för att få ytterligare bevis på att det är en flicka eller ej.

Pojke i magen

(x) Koppen lyfter du i örat för att dricka
(  ) Du har ofta huvudvärk
( ) Du gillar inte citrus eller apelsinjuice
( ) Bebisens hjärtslag är 140 eller färre
(  ) Du är sugen på kött och ost
(x) Du har svårt att andas och är ofta snuvig
( ) Du har klart urin
( ) Ringen i snöret över magen pendlar
( ) Brösten är olika stora
( ) Brösten har blivit mycket större
( ) Du var knappt illamående i början
( ) Du och din mammas relation är sämre
(x) Pappan går inte upp under graviditeten
( ) På mackan äter du helst kanten
(x) Dina fötter är kallare än vanligt
( ) Du sover med kudden mot norr
( ) Bebisen ligger högt i magen
( ) Håret på dina ben växer ut fortare
(x) Din mage står ut
(x) Magen är klotrund och toppig
() Din pigmentrand är stark och markerad
(x) Du visar handryggen när du visar händerna
(x) Ditt hår är tjockt och glansigt
( ) Du sover helst på din vänstra sida
(x) Ni hade samlag ofta
( ) Samlaget var kort och snabbt
( ) Du känner dig ofta ledsen
( ) Det är synd om dej
(x) Du gick upp lite i början
(x) Tandköttet blöder inte eller bara lite
( ) Du har ingen svamp eller urinvägsinfektion
(x) Bebisen sparkar hårt och ofta
(x ) Bebisen har hicka sällan / aldrig
( ) Du har enorm utstrålning som gravid
(x) Du känner dig bekväm i din mammakropp
( ) Du har mycket halsbränna


Flicka i magen

( x ) Lite eller ingen halsbränna
( ) Du känner dej oattraktiv
( ) Babyn hickar mycket
(x) Babyn sparkar mindre, bökar gärna
(x) Du har lättare att få urinvägsinfektion
(x) Du har större risk att få svampinfektion
( ) Tandköttet blöder mycket
( ) Vikten går upp mycket i början
(x) Du är ofta irriterad
( ) Du är ofta arg
( ) Ni hade samlag sällan
( ) Samlagen är ofta långa
(x) Du sover helst på din höger sida
( ) Ditt hår är tunnt och matt
( ) Du visar händerna med handflatan upp
(x) Du har en svag pigment rand/ ingen alls
( ) Din mage är bred
( ) Du har en platå på magen
(x) Håret växer som vanligt på benen
( ) Bebisen ligger lågt i magen
( ) Du sover med kudden åt söder
( ) Fötterna känns som vanligt
(x) Du äter gärna mackans mitt
( ) Pappan går upp under graviditeten
(x) Du o din mammas relation är oförändrad
(x) Du var illamående i början
(x) Brösten har blivit lite större
(x) Brösten är lika stora
( ) Ringen i tråden cirkulerar över magen
(x) Du har grumlig och blek urin
( ) Du kan andas som vanligt
(x) Du är sugen på frukt och sallad
(x) Bebisens hjärtslag liger över 140
(x) Du älskar citrus frukt och apelsinjuice
(x) Du älskar citrus frukt och apelsinjuice
( ) Koppen greppar du runt om för att lyfta

14 för kille och 17 för flicka!!


Innebandy VM Sverige - Finland

2008-12-14 @ 16:42:58

...pågår just nu i Prag och Sverige är i final mot Finland.

Första halvlek är spelad och Sverige ligger tyvärr redan under med 0-4. Sverige är grymma men det är också Finland. Men svenskarna hänger inte med ikväll och än så länge har dom inte skapat en enda chans....

Jag ger inte upp hoppet utan sitter i soffan med pepparkakor och hejar för fult!!Uppdatering:

0-4 blev 6-4 och nu är resultatet 6-6. En riiiktigt spännande match och än kan mycket hända...hela 1minut kvar *spännande*

Uppdatering:
Det blir "sudden"  och första målet vinner...

SKIIIIT också....Finnarna tog hem det efter bara någon minuts spel i "sudden". Jaja, kul för dom eftersom det är Finlands första Guld i VM men super trist när svenskarna slet så hårt som dom gjorde.

Julfest på GLASKLART

2008-12-14 @ 16:08:12


Bilder säger mer än tusen ord så jag lägger bara upp lite bilder från i fedags. Men måste tilläggas att det var en riktigt trevlig kväll och jag kände mig riktigt pigg och rockade loss ordentligt med magen på dansgolvet ;)

Tack alla kära arbetskamrater på Huvudkontoret AB och min älskade Jimmie som gjorde denna kväll till något speciellt!!!

V.22

2008-12-11 @ 20:56:26

Du är på dag 149 av 280. (53,2%).
Du är i vecka 22.
Du har gått 21 fulla veckor och 1 full dag (v21+1).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tis 21 apr 2009
Du har 131 dagar kvar till förlossning.


Ja nu börjar bullen allt komma. Tycker det är såå himla mysigt och vi längtar efter bebben jätte mycket.  Varit lite orolig de senaste dagarna eftersom jag åkt på en dunder förkylning med hemsk hosta. Varit rädd för att lillen i magen skulle råka illa ut pga detta. Men min BM lugnade mig och sa att hon har det hur bra som helst i magen och att det bara är jag som känner av denna förkylning. Men jag ligger varje dag efter jobbet i soffan en stund, med båda händerna på magen för att känna så hon leker runt som hon brukar :)

Vilken dag..

2008-12-11 @ 20:46:53

Jag har stött på en massa konstiga människor idag. Alla människor på bussen.

Började på bussresan i morse, jag var lite sen och sprang till bussen men stod sedan där fint och väntade på min tur att få kliva på. Men bakom mig hade jag en kille som var rktigt stressad. Han nästan puttade in mig på bussen och försökte stoppa ner sitt busskort innan mig/samtidigt som mig. Hur orkar man vara så himla stressad på morgonen? Bussen kommer ju inte iväg snabbare för att han gör på det viset. Jobbig människa.

Sedan på resan hem var jag nära på att missa bussen igen och fck springa. Chauffören var riktigt snäll och stannade för att släppa på mig. Denna buss går bara var 30e minut så jag var riktigt glad över att han väntade på mig. Stoppade snällt ner busskortet och betalade för min resan, tittade bak i bussen för att hitta plats men ingen som föll mig i smaken. Saken är nämligen den att jag börjat bli lite åksjuk, kanske har o göra med graviditeten? Jag vet inte... Men jag ställde mig då längst fram i bussen istället för att slippa åksjukan. Han berättade att det faktiskt fanns platser kvar men jag svarade honom -"Jag blir lätt åksjuk och står gärna här om det är okey för dig" tillbaka fick jag -"Jo men det är ju fler människor som ska kliva på". Precis som  att jag stod i vägen för detta. Till att börja med så är detta en direktbuss hem och stannar på en enda hållplats innan jag ska av och på denna hållplats har jag aldrig varit med om ett buss stop för att ta på ytterligare passagerare, dessutom var det gott om plats för att komma förbi (Hallåååå, så stor har jag inte gått och blivit ännu)  Jag svarade honom -"Jag tror nog att dom kan komma förbi mig iaf". Han blängde på mig hela bussresan och var en riktig "butter gubbe"


Nu över till något roligare. Tänkte att jag skulle lägga in lite bilder som jag haft på kamran en tid men inte orkat läga upp.

Besök i Tomelilla

2008-12-08 @ 22:01:42

Efter att ha visat vagnen för Jimmie så fick jag ett JA även från honom. Han tyckte att vi skulle slå till eftersom det är den vagn vi vill ha och eftersom den låg ute till ett så bra pris.

Vi tog bilen och for till Tomelilla mitt på dagen. Är en bra bit att åka så istället för att "bara" åka dit för vagnen så kikade vi faktiskt även in på Bo Ohlsson. Enligt Camilla var ju det ett måste om man befann sig i området. Inhandlade lite små saker men inget märkvärdigt och sedan åkte vi för att kika på vagnen. Kärlek vid första ögonkastet så vi tog vagnen och packade in den bak i bilen. Så nu står här en Emmaljunga och väntar på lilla flickan.

Ibland känns det som en evighet till födsel men andra dagar känns det som att tiden går super fort. Idag fick jag nästan lite panik när jag kom o tänka på att jag faktiskt ska bli mamma och Jimmie ska bli pappa. En underbar känsla men helt plötsligt gick tiden bara så himla fort. Verkligheten kom ikapp mig lite grann.


Du är på dag 146 av 280. (52,1%).
Du är i vecka 21.
Du har gått 20 fulla veckor och 5 fulla dagar (v20+5).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tis 21 apr 2009
Du har 134 dagar kvar till förlossning.

Köpa barnvagn redan?

2008-12-06 @ 14:31:46

Vi har letat och letat efter en bra barnvagn till ett bra pris men har inte riktigt kommit överens om vad vi vill ha.
Jag vill ha en Emmaljunga och Jimmie vill ha en BRIO. Det är inte lätt när man är två personer som ska vara med och bestämma. Anledningen till varför Jimmie inte velat ha den Emmaljunga jag vill ha är för att han tycker att den modell kostar för mycket.
Men så surfade jag runt på nätet och hittade min dröm vagn på blocket och vi ska åka och kika på den i morgon.

Kan kanske tyckas att det är för tidigt att köpa vagn redan nu men eftersom det är den jag vill ha och den ligger ute för ett bra pris så tycker jag att det är lika bra att slå till.


Emmaljunga City Cross


Julklapps tips?!

2008-12-06 @ 14:17:23

Idag när Jimmie jobbar har jag varit duktig och slagit in lite julklappar. Hade nästan tappat julkänslan för ett slag men fick genast den tillbaka när jag började packa in sakerna. Idag är jag dessutom så shopping sugen så jag skulle vilja komma ner på stan och köpa fler julklappar. Men jag mår fortfarande inge bra så lika bra att avvakta och ta ytterligare en dag hemma. Jag måste verkligen bli frisk till kommande vecka för vi har så mycket att göra på jobbet och på fredag ska vi på julfest. Det kan man ju INTE missa.

I morgon är Jimmie äntligen ledig och då hoppas jag på lite shopping iaf. Luskat ut vad bror och hans tjej vill ha så lika bra att ge sig ut i vimlet på engång och leta. Nu är det egentligen bara min äldre bror jag har kvar att handla till. Men ska nog komma på något.

Någon som har ett förslag på julklapp till en 38årig singel kille??


Jimmie+Marie = 1år

2008-12-05 @ 16:47:06

I onsdags "firade" jag och min älskade sambo Jimmie 1år ihop. Blev tyvärr inte så mycket till firande eftersom jag låg sjuk hemma och inte orkade med mycket. Men varför ska man alltid fira allt? Huvudsaken är väl att man är med varandra, lite närhet och kärlek kan göra allt. Vi låg i varsin ände av soffan och kollade på One Tree Hill och hade det riktigt trevligt i alla fall.

Snart väntar julen och då ska vi resa iväg för att träffa våra underbara familjer.
Träffa "tjockisen" Mia som väntar sitt första barn ihop med min älskade bror Peter. Inte långt kvar för dom, BF 16januari*spännande*
Se minen på urlyckliga blivande farmor Ammis när jag kommer inkånkandes på magen. Hennes älskade barnbarn Amanda växer så det knakar.
Träffa min andra underbara bror och Jimmies systrar. Ja det kommer bli en underbar tid i Uppsala. Hela 2lediga veckor och vi har INGENTING planerat. Bara lite lugn och ro och en massa god julmat :)


Att fira allt är inte det viktigaste utan att ta vara på dom man älskar är det viktigaste!!


v.21

2008-12-03 @ 17:18:34

Du är på dag 141 av 280. (50,4%).
Du är i vecka 21.
Du har gått 20 fulla veckor och 0 fulla dagar (v20+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tis 21 apr 2009
Du har 139 dagar kvar till förlossning.

Tiden bara rusar iväg och nu har jag faktiskt gått över halva tiden med en hel dag :) Hoppas verkligen den tid som är kvar går lika fort som den som redan varit. Vi längtar såå efter våran lilla flicka och har inte riktigt tålamof till detta ;)

Vecka 21 - 3 dec - 9 dec 2008
Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern, det kan man avhjälpa genom att dricka mycket. På så sätt rensas kroppen från slaggprodukter.
Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt. Unvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och miniralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytandemedicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln.

Adventsfika

2008-12-01 @ 21:09:56

Igår hade jag bjudit in till adventsfika. Jimmie hade faktiskt varit duktig och slängt ihop en deg till saffransbullar så jag och grannen Malin kunde rulla ihop dom. Hade en riktigt trevlig kväll även vid själva bakandet, men igår var det dax för att få bjupa på dessa utsökta lussekatter.
Var en riktigt trevlig eftermiddag och hade över 7pers på en liten fika. Vart lite ledsen då min bästa väninna inte kunde komma, men var säkert något betydligt viktigare som gav henne förhinder, får jag hoppas i alla fall. Inte varje dag jag bjuder hem folk nämligen.

Efter att ha haft folk här hemma så vart jag sedan bjuden över till grannen, en dansk rackare. Han bjöd på starkglögg som jag då tyvärr var tvungen att hoppa över och ta kaffe istället, men så bjöd han även på något danskt som hette "äpplebit". Var en liten god degklump man doppade i sylt och florsocker.

När dagen äntligen var över var man ganska trött efter att ha städat, haft  folk hemma och blivit bort bjuden, så resten av kvällen satt jag i soffan med en kopp varm choklad och avnjöt tonerna till Eros Ramazzotti. Var riktigt underbart. När jag trodde att jag hade det som bäst så kom den största överraskningen av dom alla. Jimmie kom hem redan innan 21.00 och det hade jag verkligen inte väntat mig eftersom vi tidigare hade ett telefonsamtal som sa att han skulle bli väldigt sen. Men jag blev super glad och vi hade en riktigt mysig ;) kväll ihop och för en gångs skull kröp vi faktiskt även ner i sängen samma tid. Händer nästan aldrig ska jag skriva. Där låg vi kära och glada och Jimmie fick känna Amanda leka runt i magen.

Kan man bli lyckligare? Nej just nu tror jag att jag befinner mig i himlen!!! All min kärlek till dig Jimmie och våran underbara efterlängtade dotter <3

RSS 2.0